Május elseje gyakorlatilag a legnagyobb finn ünnep. Annyira nagy, hogy nem is fér el egy napra, ezért az egész már április 30-án elkezdődik. Sőt a legvérmesebb ünneplők az egész hetet a Vappu jegyében töltik (értsd: megállás nélkül isznak). Ezekben a napokban a finnek overállban piknikeznek, pezsgőt locsolva fürdőznek, teekkari sapkában buliznak és örülnek a tavasznak. Ez az egész hacacáré a vikingektől származik, és egy-két napra maguk a finnek is egészen vikingekké válnak ilyenkor.

Tulajdonképpen a Vappu Walpurgis éjszakájából fejlődött ki, amely egy pogány eredetű ünnep. Az egész kezdetben arról szólt, hogy a helyi népek hatalmas máglyákat raktak, amivel a halál és rontás szellemeit próbálták maguktól távol tartani. Majd ezt követte a fény és Nap visszatérésének ünnepe, amelyet május elsején tartottak. Viszont erre a pogány ünnepre valahogy a kereszténység is megpróbált reagálni, ezért május elsejére szervezték meg Szent Walpurga napját, amely röviden finnül csak Vappu. Szent Walpurga nyolcadik században élt herceglányka volt, egy bizonyos Richárd nevű szász herceg kislánya és állítólag Szent Bonifác unokahúga. No ez a Walpurga kisasszony aztán Bajorországba ment, ahol apácának állt. Itt meg csakhamar meghalt és testvére Szent Winibald (vagy Willibald) mellé temették. Szegénynek május elsejéhez annyi mindössze a köze, hogy a hagyomány szerint ekkor szállították át földi maradványait bátyja sírja mellé. Így hát ez a kedves szász lány nagyjából úgy került ebbe az egész pogányos-majálisos történetbe, mint Pilátus a Krédóba.

Az északi legendárium áttekintése után azonban nézzük meg, hogy miről is szól valójában az ünnep nyelvrokonainknál. Az első érdekesség, hogy már egy-két héttel a nagy esemény előtt a szórakozóhelyek "pre-vappu" bulikat tartanak, hogy lélekben felkészítsék a szórakozni vágyó közönséget az igazi Vappura. Április 30-án rövidített munkanap van, és a délután folyamán (jó idő esetén) az emberek elözönlik a város zöldterületeit. Tamperében a központon keresztül folyó Tammerkoski partja az esemény szíve és lelke. Kora délutánra megtelik az egész part főként egyetemista korú fiatalokkal, akik többségében színes overállokban vannak. Ugyanis minden szaknak (vagy legalábbis a legtöbbnek) van egy saját overállja, amely mintegy csoportidentitás képző, szent erővel felvértezett ruhadarab viselői számára. A szent erő nagyjából azt jelenti, hogy amikor ezt viselik, akkor nem nagyon van számukra tabu, mindeféle állatságot elkövetnek. Persze a ruha ereje nagy tömegben megsokszorozódik. Ez vezet a Vappu-hangulat eléréséhez. Na de mégis mi történik ilyenkor, teszi fel a kérdést a szemfüles olvasó. Ahogy a helyi mentorom röviden és lényegretörően megfogalmazta: Ilyenkor úgy iszik mindenki, mint egy állat. Aztán elsején kicsit másnaposan kimegy piknikezni, beszélgetni és örülni a jó időnek. Nagyjából az egész kétnapos móka mondanivalója ennyi. Valóban 30-a este a féktelen (igen, nekem is furcsa ezt a finnekre alkalmazni, de bizony igaz) buli ideje. Az utcán részegen fetrengenek az emberek, kezükben egy üveg pezsgővel. Ugyanis a pezsgő, vagy inkább a pezsgő bor a Vappu hagyományos itala. Olyannyira így van ez, hogy idős emberek jönnek ki piknikezni egy-egy üveg pezsgő borral, hozzák a kis műanyag pezsgős poharat, felcsapják fejükre a teekkari sapkájukat és néhány óráig lubickolnak ők is abban a fiatalos vad lendületű kavalkádban, ami ilyenkor van.

Teekkari sapka: Az egyetemisták egyik fontos szimbóluma. Az első éveseket Fuxiknak hívják, majd amikor beavatják őket, akkor válnak Teekkarikká és viselhetik büszkén ezt a matrózsapka jellegű dolgot. A sapka története itt elolvasható.

Április 30-án az overállosok felvonulnak és kicipelnek magukkal valami nagy totemként értelmezhető tárgyat. Ennek sok szerepe nincs, a lényege a látványosság és a csapat összetartásának erősítése. Aztán április 30. éjszakájának előrehaladtával a rend megbomlik, mindenfelé részeg, de legalábbis pityókás emberek mászkálnak és a duhajkodás egészen hajnalig tart vagy kifulladásig.

Aztán május elsején megérkezik  afejfájással teli tavasz és napsütés. Ez a nap újra a piknikezés ideje, azonban már lényegesen szelídebb formában. A Tammerkoski partját a fiatalok mellett családok és idősek veszik birtokukba. Mindenki viseli teekkari sapkáját és várja a Műszaki Egyetem hallgatóinak a beavatási szertartását. A parton két óriásdarut állítanak fel, amely egy-egy vaskalitkát tart. Azok a diákok, akik év közben aktívak voltak (sokat buliztak), abban a megtiszteltetésben részesülhetnek, hogy ebben a kalitkában megfürödhetnek a Tammerkoski habjaiban. Megdöbbentő, hogy a két fokos Tammerkoski vize milyen csábítóan hat több száz egyetemistára. A buli viszonylag egyszerű. Kis csapatokban másznak be a kalitkába, a vízbeérés előtt pezsgőt locsolnak, majd sikongatnak. A parton lévő több ezer ember pedig ezt nézi. Valóban nem egy túlzottan szofisztikált módja a szórakozásnak, na de a duhajkodás éjszakája után ez pont megfelel a többségnek.

Kicsit arrébb a város főterén viszont igazi városligeti majális hangulat van, épp csak az Internacionálé és Lendvai Ildikó hiányzik nincs ott. Viszont a felnőttek két pofára tömik a mustamakkarát, ami kevésbé fellengzősen kolbászt jelent (valójában egy helyi sepciális kolbász) és persze van virsli meg sör. Bár a sör problémásabb dolog, mert az egyszerű lacikonyhákbn nem lehet árulni, csak elkerített részeken. Így inkább colát iszik a nagyérdemű. Emellett van kirakodóvásár, ahol újfent meggyőződhetünk a kínai gazdaság felősbbrendűségéről, no meg van ringlispíl, célbadobó, meg műanyaghal horgászat. A gyerekek a vattacukortól egymáshoz ragadva szaladgálnak és huzigálják szüleik pénztárcáját, szóval igazi idill bármerre is tekintünk.

Végül, ha már nehezen állnak az emberek lábunkon a másnaposságtól vagy az újfent elfogyaszott sör mennyiségétől, akkor felpattanhatnak egy pónikocsira (póniló húzta kocsi, csak így rövidebb) és hazahajtatnak, hogy aztán újabb egy évig újra normális, (visszahúzódó, introvertált) dolgos finnek legyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szociofinn.blog.hu/api/trackback/id/tr911099171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidra84 2009.05.02. 19:22:08

első. akarom mondani május első napja

Kopiás Attila Steve 2009.05.03. 00:10:49

Jó a post, elkapja a hangulatot is.
Csak ezt a "visszahúzódó, introveltált finnek"-et nem értem. Amikor pár éve én voltam kint Tamperében, minden pénteken ugyanez zajlott daru és jelmezek nélkül: 14 év fölött mindenki mocsokmód bebaszva, utcán fetrengés, jeges vízbe ugrálás. Szerintem egész életemben nem fogok még ennyi tippet kapni arról, hogy lehet egyetlen 0,33-as light sörrel bebaszni mint az atom, ami akkortájt szemmel láthatóan a helyi fiatalok fő sportjának számított. Nekem nem tűntek valami introvertáltnak, akkor sem, amikor ők jöttek hozzánk és fővárosunkat forgatták fel amennyire csak tőlük telt... :+)

krav-maga tanár úr 2009.05.03. 00:18:26

kedves kollega,
ez nagyon kemény. Valahogy egyébként gondoltam, hogy téged inkább a piálás, mint a tanulás fog odakint megfogni. :D

TUNYA 2009.05.03. 00:19:51

Hát meg kell hogy mondjam körülbelül ivászat szintjén ugyanez megy itt is a szomszédban a kék-sárga egyesületnél! Bár a svéd haverok itt azt mondják, hogy a Valborg csak egy warm-up party a midsommaraftonra, ami június 20.án esedékes! Kíváncsi leszek, mert most dolgoztam, szóval részt venni nem tudtam a mulatságon, de azt hiszem nyáron velük együtt edzek majd jobb bicepszre feles pohárral! Üdvözlettel: Egy szintén szociológus hallgató az igazi VIKINGORSZÁGBÓL!

cambridge.on 2009.05.03. 08:37:45

A diákok körében talán heti elfoglaltság a piálás, de nem jellemző az átlag finn emberek életére.Hétköznap munka van ,a hétvége természetesen a szórakozásé.A júniusi ünnep nagyobb esemény lesz szerintem,ahogy más is említette.Ha igazi hét napig tartó piálásra vagy kíváncsi,menj el Poriba a Porijazz festivál idején. Természetesen zene is lesz,de az igazi,a nagy piálás.Nemzetközi vendégsereg,nem csak a finnek, fognak töménytelen menyiségű italt elfogyasztani.Tavaly a Santana koncertre már hónapokkal előtte elfogyott a jegy .A Kirjurinluoto arénában 40 000 ember piknikezett,ivott és hallgatta Santanát.

hhh. 2009.05.03. 09:15:12

@KA_Steve: Tippeket, tippeket! Légyszíves...

Önjáró Talajgyalu 2009.05.03. 09:18:54

En egyszer lattam egy finn egyetemistakbol allo csoportot leszallni a buszrol, amivel jottek, egy konnyuzenei (tehat termeszetszeruleg bebaszassal tarkitott) rendezvenyre. Namost:

1., elsokent erkeztek, kb. 1 nappal a rendezveny elott
2., ugy 8ö%-uk negykezlab "jott", azaz maszott, bucskazott, zuhant le a buszrol. a maradek 20% csak szimplan iszonyatosan tantorogva.

Mondtuk nekik, hogy Perkele Suomi, aminek nem orultek, es ittak meg, hogy ezt elfelejtsek. :)

sonny · http://karcolat.blog.hu 2009.05.03. 09:41:43

Tetszik ez a blog, könyvjelzők közé besúvasztva!

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.05.03. 09:55:41

Ezt pár éve én is megjártam Ouluban. Szerencsére felvettem a fonalat a finnekkel :)

Hüve Vappua :)

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.05.03. 10:03:28

A finnek utálják a piát! Most miért mondjátok?

RAJkkönen · http://rajsag.blog.hu/ 2009.05.03. 10:06:47

Én éppen Norvégiában tanulok, és itt is van egy hasonló hagyomány. RUSS (ejtsd: rüssz) néven fut és lényegében azt jelenti hogy május 1. és május 17. (a norvég alkotmány napja) között minden középiskolás mattrészeg. A különbség talán az lehet, hogy itt többnyire piros (van más színű is, de ritkább) kantáros nadrágot hordanak, amely tele van különböző felvasalható jelekkel. Különböző játékos (:D) feladatokat kell megoldaniuk, amiért 'kitüntetéseket' kapnak.
Egy itteni barátomtól kértem, hogy meséljen milyen volt az ő RUSS-időszaka. Úgy kezdte: "Nem sok mindenre emlékszem tisztán..." :D "...de a szervezetem 17 nap után egyszerűen halott volt."


Bővebben: en.wikipedia.org/wiki/Russ

emzéperiksz 2009.05.03. 10:37:26

Szerintem nem maradnak egy évig normálisak, azonnal elkezdenek gyúrni Szent Ivánra, akkor is minden finn mattrészeg.

PMirko 2009.05.03. 10:49:28

@emzéperiksz: Jogos. Azt hiszem valóban revideálnom kell a nézeteim.:) A Szent Iván Éjszakája még valóban komoly próbatétel lesz a helyi májaknak. Legalábbis ezt mondják a környékbeliek.
süti beállítások módosítása