Otthon lassan újra tojást lehet sütni a betonon, azonban Finnországban éppen a tavasz közepén járunk. (Legalábbis itt Tamperében, fenn északon még mindig van hó.) Esik az eső, zöldell a fű, sirályok repkednek, kacsák hápognak, egészen idilli állapot uralkodik egészen addig, míg el nem jön a takatalvi. Amely a második tél, hótábornok utolsó tombolása a végtelennek tűnő napok előtt.

Arról van ugyanis szó, hogy a finneknek van egy külön szavuk arra az időszakra, amely április végén, de inkább májusban van. Ez ugyan egyfelől tavasz, másfelől a takatalvi ideje, amelyet úgy lehetne fordítani, hogy újra tél, vagy megint tél. A takatalvi egy rettentő szürke és borzasztó időszak, pont mire elmúlik a fagy, végre elolvad a jég a tavakon, újra megjön a hó. Persze itt leginkább hózáporokra kell gondolni és nem igazi nagy fagyokra, de mégis megrendítő a frissen zöldülő mező látványa, amint újra fehérbe öltözik. Ez tán még depressziósabb látvány, mint az egy hónapon keresztül tartó olvadás. Mert itt Finnországban semmi ne történik gyorsan. Minden lassú, hosszú, megvanat az átmenet. Például a naplemente egyértelműen ilyen. Nem úgy van, hogy egyszercsak lebukik a Nap, hanem elkezd sötétedni, majd sötétedik, még mindig sötétedik, aztán kicsit lemegy, de szinte azon nyomban elkezd világosodni is. Ennek pontosan ellenkezője történik télen. No, de vissza a takatalvihoz. Az idő ilyenkor annyira depresszív, hogy inspirálólag hatott egy másik finn nemzeti közkincsre: a metal zenére. Így kedvenc helyi trash metal zenekarom, a Mokoma előadásában ajánlom figyelmetekbe a Takatalvit. Hangszórókat csavarjátok fel és át fogjátok érezni, hogy milyen is itt ilyenkor.

 Felhívom a figyelmet a dobosra 2:25-nél, nekem ez a kedvenc részem, de azért maga az énekes szimatszatyros, filozófus hallgató külsejéről is meg kell emlékeznem. Maga a háttér és a klip színvilága pedig a legcsodásabb antiutópiákat illetve finn városok szélét idézi. Ez is Finnország.

Ha valaki beszéli a nyelvet, örömmel vennék egy fordítást, hogy miről is szól pontosan e remekmű.

A bejegyzés trackback címe:

https://szociofinn.blog.hu/api/trackback/id/tr141116686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frostdemon 2009.05.12. 12:49:09

Szia!!!
Nem tudsz valami linket küldeni a Mokoma lemezeihez? Csak meghallgatnám, aztán azonnal letörlöm és kiutazok Finnországba, hogy megvegyem :)
Köszi

PMirko 2009.05.12. 14:05:14

@frostdemon: Sajnos nem, de elég sok videójuk fenn van a youtube-on, onnan meg a dvdvideosoft programjával le lehet emelni a zenét állítólag. De nekem is csak egy barátom mesélte, aki már hallott olyanról, aki látta ezt működni.:)

dap · http://eszakorszag.blog.hu 2009.05.17. 18:35:05

"megvanat az átmenet" :)
Ki ne javítsd, ez már költészet

perjantai 2009.09.01. 10:41:46

Szia!

Takatalvi

Saapuu takatalvi
Takatalvi
Takatalvi
Takatalvi

Luulin kinosten jo vihdoin sulaneen
ja valon auringosta tuoneen elämän lahjaksi luoduilleen
Ei luulo tiedon väärtinä voi olla omillaan,
kun takatalvi kiroiksi on tullut päälle maan

Näin saapui takatalvi
Takatalvi
Takatalvi
Takatalvi

Toivoin jaksavani vielä kevääseen,
laitoin köyden syrjään, käsin kohmeisin sen etsin uudelleen
Ja lumi teki helvetin jäisen eteiseen,
jossa pakkasukko kädenväännössä vei erän viimeisen

Näin saapui takatalvi
Takatalvi
Takatalvi
Takatalvi

Saapuu takatalvi
Takatalvi
Takatalvi
Takatalvi

Takatalvi
Télutó

Jön a télutó
Télutó
Télutó
Télutó

Azt hittem, hogy a hómezők végre elolvadnak
És a nap fénye teremtményeinek ajándékba elhozza az életet
A meggyőződés magában nem a értéke a tudásnak,
Mikor a késő tél átokként jött a földre

Igy jött el a télutó
Télutó
Télutó
Télutó

Azt remélem, valahogy kibirom még tavaszig
Elraktam a kötelet, merev ujjakkal most megint megkeresem
És a hó poklot teremtett a hűvös előszobába,
Hol a fagy egy szkandermérkőzésen megnyerte az utolsó menetet

Igy jött el a télutó
Télutó
Télutó
Télutó

Jön a télutó
Télutó
Télutó
Télutó
süti beállítások módosítása