PMirko 2009.01.14. 10:16

Enumeráció

Külföldi cserediákként nem egyedül küzdök a finn oktatási rendszer viszontagságaival. Több száz Erasmus és mindenféle más programban résztvevő fiatal választotta Tamperét, hogy eltöltsön egy izgalmas, tanulásban és élményekben gazdag félévet. A külföldi cserediákok egyik fellegvára Lapinkaari, ahol én is lakom. Ez a belvárostól mintegy 15-20 percre fekvő kollégium, amelyet körülvesznek a tavak, panelházak és egy még azoknál is szebb hőerőmű. Nagyjából ez a város északi csücske, innen tovább már csak Finnország legnagyobb idősek otthona fekszik. Lapinkaariban rengeteg külföldi lakik, hogy pontosan mennyi, azt nem sikerült kideríteni, de 100-an azért lehetünk. Szűkebb pátriám a harmadik szint, ennek lakóit tudom kicsit tüzetesebben bemutatni. Arról nem sok fogalmam van, hogy a közvetlen jobb és bal szomszédom kik lehetnek. Annyit tudok, hogy lányok. Ezt is csak onnan, hogy a folyosóm egyedül vagyok fiú, így kizárásos alapon jutottam a fenti következtetésre. A folyosó örökmozgója és fő buli motorja Ezgé, egy kedves török lány, aki élelmiszeripari mérnök lesz, ha majd nagy lesz. Az ő visszahúzódóbb barátnője E., egy román lány a moldáv határ mellől. Róla sokat nem tudok, csak annyit, hogy keveset beszél és többnyire melankólikusnak tűnik. Bár ez még csak az első hét volt, így könnyen változhat a róla alkotott képem. Szintén a folyosón él Fatima, indiai lány. Az átlagnál kicsit idősebb és kicsit alacsonyabb. Jellegzetes tartozék fekete-piros pulóvere és sajátos akcentusa. Ő a Phd-ját végzi és írja itt, így legalább három évig fogja élvezni a finn vendégszeretet. Róla még azt is érdemes tudni, hogy szeret főzni és olyan kedves volt, hogy szombaton megkínált az általa készített rizzsel és hallal.

Más folyosón, de ugyancsak a szinten lakik két orosz lány, egyenesen Moszkvából. Kettejük közül Alina (nagyon magas, nagyon szőke) a társaságibb lény. Valószínűleg a legismertebb cserediákok közé tartozik. Ő minden buli elmaradhatatlan kelléke és emellett kissé kurvás öltözködésével is szereti felhívni magára a figyelmet. (Remélem nem olvassa a blogot és nem tud magyarul.) A két orosz hölgyemény egyébként valamiféle üzleti tanulmányokat végez. Ez meglehetősen divatos a külföldiek között, sokan vannak akik hasonló szakon töltik felesleges szabadidejüket. A folyosómon lévő török lány jó barátnője Nikoletta Görögországból, igazi déli szépség, fekete, hullámos haj, sötét barna szem, sok mosoly. Kedves lány, mindig van kedve beszélgetni, ezenfelül ő is a bulizós vonalat képviseli. Ahogy honfitársa is (sajnos a nevére hirtelen nem emlékszem). Kívülről semmi görögös nincs benne, azonban ugyancsak vidám, kedves lány. Lett és litván hölgyek is laknak a szinten. A lett valójában orosz, a litván nem. Mindketten kedvesek, beszélgetősek és ki tudja mit tanulnak.

Egy egészen komoly francia légió is képviselteti magát a koliban. Rengetegen vannak, jól is érzik magukat egymás között. Ők úgy tűnik viszonylag zárt világot alkotnak. Sokan közülük egészen meglepően beszélnek angolul (értsd: érthetetlenül), ezért nem is nagyon erőltetik. Talán ez is a francia büszkeség egy megnyilvánulása. Elvégre, ha valaki beszélni akar velük, tanuljon meg franciául. Van néhány németünk is, akik közül Thomas a nagy dumás, csjózós Don Juan. Szeret focizni, sört inni, szóval kedves és szimpatikus. Van még a szinten más német is, de őt egyszer láttam és akkor is Thomassal illetve egy svájci, de németajkú sráccal beszélgetett.

Az általam adott kép rendkívül töredékes, csupán felsorolás szintjén elmondom, hogy vannak még itt hollandok, kínaiak (ők természetesen sokan), dél-koreaiak, japánok, kenyaiak, lengyelek, osztrákok, amerikaiak, mexikóiak, spanyolok, olaszok és nyilván még sok-sok nemzetbéli, akikkel eddig nem találkoztam.

De persze mi magyarok sem hiányozhatunk, hatan biztosan vagyunk, akiket én ismerek, de könnyen lehet, hogy megbújik még néhány honfitársunk az itteni egyetemek hallgatói közt.

Így ez a nemzetközi csapat indult neki a félévnek. Rengeteg egymásnak ismeretlen fiatal, akiknek komoly céljuk, hogy megismerjék egymást, Finnországot, vagy csak bulizzanak egy jót fél éven keresztül.

3 komment

Címkék: erasmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szociofinn.blog.hu/api/trackback/id/tr14876608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manócska 2009.01.15. 00:00:13

Mirkó, érezd nagyon jól magad, és írjál sok-sok posztot!!!

Puszi, G. Anikó

PMirko 2009.01.16. 18:28:16

@manócska: Köszönöm. Igyekezni fogok. És írok majd sok-sok posztot is. Ígérem.

rebe22 2011.07.23. 10:25:52

Szia Mirkó!A szállás érdekelne.
A kollégiumba, amit említettél, oda hogyan lehet bejutni, ott szobát kapni? ezen az őszi féléven megyek ki és nincs még szállásom. Ismersz más olcsó diákszállás lehetőségeket?
süti beállítások módosítása