Egy nép gondolkodásmódjáról, előítéleteiről és sztereotípiáiról sokat elárulnak a vicceik. A finnek viszonylag zárkózott, félénknek tűnő emberek és tele vannak komplexusokkal, amikor Svédországgal való kapcsolatukról kérdezzük őket. Emellett "hagyományosan" alkoholisták (Én ezt azért nem gondolom, legalábbis hozzánk, magyarokhoz képest nem kirívó az alkoholfogyasztás mértéke.). Nem csoda tehát, hogy vicceik is a fenti témákat ölelik fel. Nem leszek politikailag korrekt, fürödni fogok az előítéletekben. Sőt, még buzizni is fogok!

A finn viccek alapvetően két nagy csoportba sorolhatók: 1. önmagukat kifigurázó 2. svédeket kifigurázó. És témájukban gyakran szexről vagy piáról esetleg mindkettőről szólnak. Mindez állítólag azért van, mert a finn emberek szerint mások úgy gondolnak rájuk, mint civilizálatlan vademberekre (ezért is szégyellik annyira a Lordit). Megelőzvén azt, hogy mások kigúnyolják őket, ezt saját maguk megteszik magukkal. Egyébként az is érdekes, hogy milyen élénken él a finnekben az a gondolat, hogy Európában civilizálatlan vademberként gondolnak rájuk (Nekem ez soha nem jutott ezelőtt eszembe.), és ezért mindent megtesznek, hogy ezt a róluk vélelmezett képet megváltoztassák (újabb apró darabka a finnek sikerének megtalálásához). Emellett gyakran előfordul a finn viccekben a kishitűség, a "nekem úgyse sikerül" gondolat. Amit nem is igazán értek, mert az elmúlt száz évben a finneknek valahogy minden összejött. Azonban az előbbi godolatot alátámasztja a tegnapi finn-cseh hokimeccs. A mérkőzés előtt kérdeztem finn cimboráimat, hogy mit tippelnek: Az első azt mondta, hogy simán öt nullra kikapnak, a második azért egy ütött gólban reménykedett, de ő is cseh győzelmet várt. Ezután megkérdeztem, hogy mi a finn csapat célja a vébén. A kérdést elsőre nem is értették, hiszen a válasz oly nyilvánvaló: A világbajnoki cím. Ez is jól mutatja, hogy mennyire ellentmondásos emberek kedves nyelvrokonaink. Na de a sok pofázás után nézzük a vicceket.

Az első egy tipikus Pekka és Mika vicc (más nevekkel is előfordul). Ők az egyszeri ember archetipusai. Nem túl okosak, céljaik nem nagyratörőek, gondolkodásuk általában a szex és a sör körül forog. Íme:

Pekka elhívja Mikát, hogy igyanak "egy" sört, mert már rég találkoztak. Kikérik a sört, majd az első korsó végén megkérdezi Pekka Mikát: - Feleséged hogy van? - Jól. - mordul vissza Mika. Ezután kikérnek még egy korsó sört. Ennek a végén újra kérdez Pekka: Munka? - Van. - morogja Mika. Következik a harmadik korsó. Pekka újra: Gyerekek? - Erre felcsattan Mika: Na most pofázni jöttünk vagy inni?

A következőben a finnek saját félénkségüket karikírozzák ki, nem is mondok róla többet:

Mit csinál egy introvertált finn, miközben beszélgetsz vele? - Nézi a cipőjét. És mit csinál ugyanekkor egy extrovertált finn? - Nézi a cipődet.

Akkor egy példa a pesszimizmusukról:

Pekka megy hazafelé kocsival, amikor defektet kap az országúton. Mivel nincs emelője, elhatározza, hogy bemegy gyalog a faluba kölcsönkérni valakitől. Ahogy így sétál az úton, folyamatosan morfondírozik magában: Basszus, talán nincs is senkinek emelője. - Aztán sétál egy kicsit, majd tovább gondolkozik. - Á, fogadni mernék, hogy senkinek nincs emelője. - Sétál tovább, már egész közel jár a faluhoz, majd ezt gondolja. - Ha még van is a rohadékoknak emelőjük, tuti, hogy akkor sem adnák kölcsön. Néhány pillanat múlva eléri a falu szélén Mika házát. Felvesz egy követ, majd behajítja vele az ablakot és utánaüvölti: Tarstd meg a kurva emelődet és dögölj meg!

Egyik leghíresebb képük a Sérült Angyal, amelynek egyik változata egyébként a Tamperei Katedrálist díszíti (nem az alsó).

Ahogy az elején mondtam, a szex is fontos része a finn humornak. Erre itt egy példa:

A Téli Háború után egy angol újságíró (miért pont angol, arról fogalmam sincs) érkezik Finnroszágba, hogy interjúkat készítsen a frontot megjárt katonákkal. Mit csinált, miután hazaérkezett a frontról? - kérdezi az újságíró. Hát, megdöngettem a feleségem - hangzik a válasz. - No, jó, de miután a feleségével örültek egymásnak, mit csinált? - Hát megdöngettem mégegyszer. - Jó, jó, de amikor már eleget örült a kedves feleségének, utána mit csinált? - Ja, levettem a sílécemet és ittam egy sört.

De persze a piálás és a letargia gyakran együtt járnak, ahogy ebben a viccben is:

Pekka és Mika ülnek egy házban a semmi közepén és már három napja egyfolytában vedelnek. Egyszercsak Pekka felfedezi, hogy kifogytak a sörből. Mondja Mikának, hogy menjen ki a fészerbe és nézze meg, nincsen-e még valami iható. Mika kimegy, majd öt perc múlva visszatér kezében egy palackkal. - Hát ezt találtam, ez Metanol, szóval ha megisszuk, akkor megvakolunk. - Pekka kicsit gondolkodik, majd lassan körülnéz és így szól: Szerintem már eleget láttunk.

No, de ha már a semmi közepénél tartunk, ott mit tudnak csinálni a finnek. Hát fát vágnak. Erről szól a következő igazi favicc:

- Miért nincsenek finnek a Holdon?

- Voltak, csak eljöttek, mert nem volt fa.

No, de azon kívül, hogy előszeretettel mesélnek vicceket magukról, azért kedvenc szomszédaikat a svédeket sem kímélik. Tudni kell, hogy Svédország közel 700 évig uralta Finnországot és a svéd kultúra befolyása még ma is látható az országon. A finnek úgy tekintenek a svédekre, mint egy nem túl kedves nagytestvére, aki nem engedte soha kibontakozni az öcsikét. Nem véletlen, hogy vicceikben a svédek többnyire buták, ügyetlenek, viszont ami meglepő, hogy gyakran homoszexuálisok. Ha tényleg létezik olyan, hogy néplélek, akkor ez az érdekesség mindenképpen elemzésre méltó lenne. Kezdetnek nézzünk egy ilyen homoszexuális finn viccet a svédekről.

Alfred és Björn az ágyban henteregnek, amikor hazaérkezik Göran, Björn élete párja. Göran amint meglátja őket, egyből az fiókhoz szalad és kivesz egy pisztolyt, majd a fejéhez tartja, majd így szól. - Ne örülj Björn, mert te leszel a következő!

Egy példa az ügyetlen svédekre:

Hogyan kell elsüllyeszteni egy svéd csatahajót? - Egyszerűen csak bocsásd vízre.

Akkor egy vicc arról, hogy hogyan szúr ki egy finn egy svéddel:

Egy svéd és egy finn ülnek a kocsmában. A finn megkérdezi a svédet: Összetörhetek a fejeden tíz sörösüveget? Cserébe adok 200 koronát. A svéd gondolkozik egy darabig, majd végül úgy gondolja, hogy ezt még kibírja és legalább keress 200 koronát. A finn elkezdi összetörni egy üveget a másik után, majd kilencnél abbahagyja. A svéd vár egy darabig, majd megkérdezi: Te, mikor jön a tizedik? - Áá, nem vagyok teljesen hülye, hogy aztán meg 200 koronát fizessek neked.

És végül egy arról, hogy a svédek mennyire gonoszak még akkor is, ha ez nekik is rossz:

A norvég, egy finn és egy svéd együtt utazik a tengeren. Hajótörést szenvednek és a kannibálok szigetére sodródnak. El is kapják a hajótörötteket, majd mielőtt megennék őket, mindenkinek lehet egy utolsó kívánsága. A norvég azt kívánja, hogy bárcsak találkozhatna mégegyszer a feleségével. A kannibálok előkerítik, találkoznak, aztán megeszik a norvégot és a bőréből kenut csinálnak. A finnt is megkérdezik. Ő egy utolsó üveg vodkát kér. Szereznek neki egyet, megissza, majd megeszik őt is és a bőréből kenut készítenek. Végül a svéd jön. Ő egy villát kér, majd elkezdi szurkálni magát: BELŐLEM NEM CSINÁLTOK KENUT SZEMETEK!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociofinn.blog.hu/api/trackback/id/tr821095592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidra84 2009.04.30. 13:31:11

első. jók a viccek

\m/ 2009.04.30. 14:16:16

Ha jol ertem, a finneknek azert van ilyen sok meleg-sved tipusu vicce, mert szerintuk a svedorszagi svedek buzisan beszelnek. Tehat ezek nem a sved nyelvu finneket figurazzak ki (akiknek a kiejtesehez a finnek hozza vannak szokva), hanem a fuluknek furcsan beszelo svedorszagi svedeket. Remelem ertheto :)


Es egy variacio az egyik viccre:

Ket finn elmegy inni: az elso koccint, majd azt mondja: Kippis! (Egészségedre!), mire a masik: most inni jottunk vagy dumalni?

Emmett Brown 2009.04.30. 14:24:18

a hajóshoz annyit, hogy volt egy svéd hadihajó, amit zászlóshajónak építettek, de vízrebocsátás után tényleg felborult :D

sTormy 2009.04.30. 14:26:27

Az az érdekes, hogy majdnem az összes vicc itthon is létezik, csak székellyel, nyuszikával, vagy szőke (finn?) nővel.

crelox 2009.04.30. 14:28:37

A kedvenc finn viccemet nem említetted:
:)

Milyenek a finnek?

+15°C. Spanyolországban az emberek téli kabátot és kesztyűt húznak. A Finnek kifekszenek napozni.
+10°C. A Franciák hiábavalóan próbálják bekapcsolni a központi fűtést. A Finnek virágokat ültetnek a kertben.
+5°C . Az Olasz kocsik nem indulnak. A Finnek még kabriókat használnak.
0°C. Megfagy a desztillált víz. A Vantaa folyó vize kicsit sűrűbbé válik.
-5°C. A Californiaiak a fagyhalál küszöbén állnak. A Finnek még egy utolsó rostonsütést rendeznek a szabadban a tél beállta előtt.
-10°C. A Britek fűteni kezdenek. A Finnek hosszú ujjú pólót vesznek.
-20°C. Az Ausztrálok elmenekülnek Mallorcáról. A Finnek Szentiván éjjét ünneplik. Beköszönt az ősz.
-30°C. A Görögök halálra fagynak és eltünnek a Földről. A Finnek elkezdenek házon belül mosni.
-40°C. Párizs összeroppan a hideg súlya alatt. A Finnek sorban állnak a Hot Dogos standok előtt.
-50°C. A jegesmedvéket kimenekítik az Északi Sarkról. A Finn hadsereg elhalasztja a téli túlélő gyakorlatát a gyenge időjárásra hivatkozva.
-60°C. Korvatunturi (A Télapó otthona) befagy. A Finnek kivesznek egy filmet és otthon maradnak.
-70°C. A pót-Télapó délre költözik. A Finnek kicsit idegesek lesznek, mert a Koskenkorva vodkájukat már nem tárolhatják a szabadban. A Finn hadsereg megkezdi a túlélő gyakorlatot.
-183°C. Az ételben található mikróbák elpusztulnak. A Finn tehenek a gazdájuk hideg kezeire panaszkodnak.
-273°C Minden atom alapú molekula mozgása leáll. A Finnek csak ennyit mondanak "Ba**** meg, hideg van ma odakint"
-300°C Befagy a Pokol. A Finnek megnyerik az Euroviziós dalfesztivált.

Liberté__73 2009.04.30. 14:29:24

... hát lehet valami abban a rokonságban, mert ezeknek a vicceknek mind megvan a magyar pandantja.

terran 2009.04.30. 14:30:45

bocsásd vízre :D
leveszi a sílécet :D

haláli

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.04.30. 14:37:29

Tök jó, hogy írtál erről a képről, végre megértettem ezt a klipet:

www.youtube.com/watch?v=GdZn7k5rZLQ

(Aki nem ismerné, a szintén finn Nightwish zenekar legfrisseb lemezéről van szó...)

sd m 2009.04.30. 14:42:06

egy barcelonai dormitóriumos szálláson találkoztam több éve két finnel, akik a második üveg vodkájukat itták a földön az emeletes ágyhoz dőlve és közben elmeséltek egy viccet. a vicc olyan igazi közepes, de teljesen beleillik a fent olvasható elemzésbe.

Ez az: egy turista megkérdez egy finnt.
- ti mit szoktatok itt csinálni?
- horgászunk meg dugunk.
- és télen?
- akkor nem horgászunk.

aztán megkínáltak vodkával én pedig megpróbáltam őket valami bárba elcibálni, de inkább maradtak.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.04.30. 14:54:22

"Emellett gyakran előfordul a finn viccekben a kishitűség, a "nekem úgyse sikerül" gondolat."

Ehhez képest a leggyakoribb finn szitokszóban /PERKELE/ (ami annyira gyakori, hogy szinte nem is szitokszó már) van egy "csakazártis megcsinálom" attitűd.

Nem kétségbevonásként, inkább érdekességként.

Tavimajom 2009.04.30. 15:01:01

hát, ezek a viccek nálunk is megvannak, csak cigány és székely fedőneveken futnak :D

zsoltix 2009.04.30. 15:06:02

Suomi Finland Perkele:)

Alf (törölt) 2009.04.30. 15:20:50

ezeket már ismertem, felét ivánnal, szerintem a cipőnézős az magyar találmány.

Szitokszó: "Persse" Észtül az kb annyit tesz: "seggembe" (seggbe).

Gyakori még: Kurat (ördög)
Türa (pics@)

Rá Dios 2009.04.30. 15:24:42

Én télen jártam arrafelé, de nem emlékszem a hidegre, csak a kopogó-surrogó szöges gumikra, a szaunára, a "hűvös" vizes dézsára és a sok jó kajára-piára-nevetésre.

Ariadne12 2009.04.30. 15:26:56

Hehe, most már akkor be tudtam azonosítani, hogy azt a jó kis poént, amit évekkel ezelőtt egy nemzetközi társaságban hallottam, finn vagy svéd mondta-e. :)

Szóval mondta a finn srác, hogy a finn-svéd határvonal finn oldalán közvetlenül van egy körforgalom, amiben svédül ki van írva, hogy "not more than one round". :))))

Voltak még észtek is ott, akik azért nem állták meg, hogy megjegyezzék: ha komppal véletlenül Finnország felé visz az útjuk, legtöbbször egy vaskos újság mögé bújnak, nehogy véletlenül finnek nézzék őket. :D Akik ugyebár vígan és hangosan fogyasztják ilyenkor a frissen vásárolt italokat. :D

Mindhárom népet nagyon bírtam, magyarként gyorsan meg lehetett találni velük a közös hangot.

Egy isten háta mögötti angol kisvárosban lévő kis szállodában (egy tanulmányútról van szó, jogászokból állt a társaság) voltunk tizenegynéhányan, különböző EU országokból. Szétszéledtünk estefelé, hogy valami szórakozó (ivó :D)helyet találjunk, de egy szál abc volt az egész városban, ezért hamar visszaszállingózott mindenki. Egyedül a finneknek volt annyi eszük, hogy vegyenek pár üveg italt meg műanyag poharakat, eldugják egy bokor alá a szállás előtt (:P), majd meghívjanak mindenkit a szobájukba beszélgetni. Mit mondjak, fergeteges volt a hangulat. :DDD

dev/null 2009.04.30. 15:34:02

- Pekka, mit csináltál a nyáron?
- Nem emlékszem, mindhárom napon részeg voltam!

Thera 2009.04.30. 15:40:30

@\m/: Nem csak a Finnek szerint melegek a Svedek hanem a Danok szerint is.

A poen az hogy a finnek a Svedeket gondoljak hujenek, a Svedek meg a Norvegokat meg a Danokat:

Hogy suljesztenel el egy Norveg tengeralatjarot?
Lekuldesz egy buvart, bekopog, erre a Norvegok kinyitjak az ajtot, es mondjak Isten hozott faradjon beljebb, es elsujjednek.
Hogy suljesztenel el a masodik Norveg tengeralatjarot?
Lekuldesz egy buvart, bekopog, erre a Norvegok kinyitjak az ajtot, es mondjak Nem vertek at ezuttal...
Hogy suljesztenel el egy Dan tengeralatjarot?
Lekuldesz egy buvart, bekopog, erre a Danok kinyitjak az ablakot, es mondjak hihi mi nem vagyunk olyan hulyek mint a Norvegok....
Hogy suljesztenel el egy Svedtengeralatjarot?
Norveg legenyseget veszel fel....

2009.04.30. 15:54:38

Beáll a kapuba, svéd!

2009.04.30. 16:05:26

és akkor itt jegyezném meg, hogy a fergeteges finn humor miatt mindenki olvassa el a Popzene Vittulából című könyvet.

kilozsul 2009.04.30. 16:11:46

Nini... Finnes blog... :)

Már megy is a kedvencek közé :Đ

Requests 2009.04.30. 21:02:46

Ha jól tudom, a magyarokról is van viccük:

Kérdés: miért nem együtt élnek a finnek és a magyarok?

Válasz: mert amikor bejöttek Európába, ki volt írva, hogy "Vigyázat! Gödör!", és a sok bunkó, aki nem tudott olvasni, továbbment.

pekkka 2009.04.30. 21:26:52

Én fél évet voltam Ouluban (télen), viccet sajnos nem mesélt senki, de az egyik, ami nagyon szemet szúrt: játékgépek a legvalószínűtlenebb helyen.
Amúgy igazán kiismerni őket nem nagyon sikerült, talán ilyesmik voltak a benyomások, hogy a férfiak tutyimutyik, mindenki kurva jól zenél, minden munkakörben dolgoznak nők is (pl. karbantartó, vízvezeték-szerelő, stb.)

tyttö 2009.05.01. 08:40:45

Nagyon tetszik a blogod, igaz még nem olvastam szinte végig. Én is voltam fél évet pár évvel ezelőtt Tamperében, s az élményeimet újra előcsaltad. (Nem mintha nem lenne állandóan frissen bennem.) Imádtam ott élni, szerencsére azóta már négyszer voltunk ott, s gyanítom nem utoljára.
A kép és a Nightwish most már bennem is rögzült, eddig még nem kombináltam össze.
Ami a káromkodást illeti: a paska(fos) és a voi vittu (nyald ki) ezzel a kettővel egészíteném még ki. Valamint a hölmö suomilainen-nel.
Milyen volt a Vappu? fürdés volt a Tammerkoskiban? :P Utána a legjobb a sauna.
heippa

tyttö 2009.05.01. 08:43:32

sorri: a suomalainen, nem i-vel. és a voi vittu (oh bassz-t is jelenthet,szövegkörnyezettől függ).

tyberius 2009.05.01. 11:06:40

A síléces viccet meg orosz katonákkal mesélik mifelénk. Lehet, hogy annak idején az orosz-finn háborúban egymásnak is mesélték a szembenálló felek, és végül orosz közvetítéssel jutott el hozzánk? :)

Mung Daal 2009.05.08. 22:52:29

Először is gratula a jó bloghoz, nem szokásom efféléket olvasni (írni bele meg pláne nem) ugyhogy gondolhatod hogy tetszik.
Az elsüllyedt svéd hajó a Vasa (Wasa) volt, amit II. Gusztáv Adolf építtetett (és részben ő is tervezte - sajnos), és a vízre bocsátáskor 1628-ban el is süllyedt valóban. (1961-ben viszont kiemelték!)
A viccek jók, bár a többsége régóta ismert nálunk is. A kannibálosnál a magyar verzióban a magyar 100as szögeket kér és aszongya hogy "B*szhatjátok a tam-tam dobot."

De az általad leirtak szerint elég közel áll egymáshoz a finn és a magyar néplélek...

Aradebil 2009.05.12. 08:21:52

Valszeg azért angol újságíró volt ott,mert ha jól tudom a finn légiót az angolok szervezték,mivel közvetlen csapatokat nem mertek kiküldeni az oroszok ellen.

A nép fia 2009.05.22. 20:24:05

Jópár vicc ezekből magyarul is megvan. Az utolsót, amelyben villával szurkálja magát, épp egy zsidóval - svéd helyett.

De jók a posztjaid, öröm olvasni! Csak így tovább!
süti beállítások módosítása