Bizonyára sok olyan dolog van, amely egy jól működő piacgazdaságban természetes, azonban egy átlagos, közép-kelet-európai országból jött ember számára mégis meglepő. A pénzkezelés Finnországban biztosan ilyen. A számlaadás vagy esetleg a bankkártya használat a finn kereskedőknem nem jelent valami ördögtől származó sötét mágiát, hanem a mindennapok részét képzi.

Magyarországon is természetes, hogy a boltokban adnak számlát, a rendesen felszerelt üzletekben meg még bankkártyával is fizethet. Azonban a McDonald's-ok jelentős részében csak készpénzt fogadnak el. Ez Finnországban elképzelhetetlen lenne. Az elmúlt közel négy hónap alatt mindössze két esetben nem tudtam bankkártyával fizetni: Városi tömegközlekedésben és a használtbicikli kereskedőnél. Minden további esetben a bankkártyás fizetés elfogadott. A legnagyobb meglepetés Helsinkiben ért a kikötő melletti piacon, ahol kis fa standoknál is elfogadtak bankkártyát. Hozzá kell tennem gyorsan, hogy ez egy frekventált hely, nem egyenlő a Józsefvárosi Piaccal, de például a Blaha Lujza téri karácsonyi vásáron nem sokra mennénk a plasztikkártyáinkkal, ha egyáltalán megfordul a fejünkben, hogy azzal fizessünk. Kivételes esetek vannak, amikor nem fogadnak el kártyát, de ezt többnyire feltüntetik az adott helyen: pl. az egyetemi büfében egy eurós tranzakció alatt.

A fizetés után pedig még megdöbbentőbb esemény következik, a számlázás. Elképzelhetetlen, hogy bármilyen áru (kivétel a használt bicikli) vásárlása esetén ne kapjunk számlát. Olyannyira, hogy az eladók az első hetekben rendszeresen utánamszóltak, hogy vegyem el a számlát. Ehhez tényleg nem szoktam hozzá. Finnország nagyon drága ország, talán pont ezért is alakult ki ez az egyébént számomra normálisnak tűmő viselkedés; a vásárlónak joga van tudni, hogy miért és mennyit fizetett. Olyannyira betartják a számlaadást, hogy szórakozóhelyeken, kocsmákban a visszajáróval együtt nyomják az ember kezébe a számlát. (Itt egészen csöndesen meg kell jegyeznem, hogy itt senki nem akad fel azon, ha egy discoban vagy a legleppattantabb városszéli krimóban kártyával fizet a betérő vendég. Egyszer talán kipróbálom a Blaha Sörözőben, de félek, hogy ezután nem lesz esélyem következő alkalomra.)

 

Ez a fajta számlázás alapvetően hasznos a társadalomnak: Több adó kerül az államkasszába és alapvető biztonságot nyújt a vevőnek. Ráadásul könnyebb számolni az eladónak is, hiszen nem kell többes könyvelést vezetnie. Finnország jelenleg tagja a világ 15 leggazdagabb országának, 37200 USA Dollár az egy főre jutó GDP összege 2008-ban. Nálunk 19800 Dollár ugyanez a mutató (CIA Factbook adatai szerint). Nem azt mondom  persze, hogy egyedül a számlázásnak köszönheti Finnország a gazdasági helyzetét, csupán arra próbálok rávilágítani, hogy lehet egy ország sikeres mutyik és balkáni viszonyok nélkül. Sőt, a mai világban csakis ezek nélkül lehet sikeres. Persze makró szinten könnyű azt mondani, hogy mindenki adózzon és akkor nekünk jó lesz, amíg rengetegen csalják az adót. És ha csupán egy-egy ember kezdi el befizetni mindig, minden után, előbb-utóbb azt érzi, hogy ő az ország balekja. Hogy ezen társadalmi szinten hogyan lehe változtatni sajnos nem tudom.

Végezetül még egy jellemző példa az üzlet tisztaságára: Minden egyes mobiltelefon hívás vagy sms küldés után automatikusan kapok egy üzenetet (természetesen ingyen), hogy az adott művelet mennyi pénzembe került és mekkora összeg van még a kártyámon. Na ez az, ahol a tiszta üzlet kezdődik számomra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociofinn.blog.hu/api/trackback/id/tr981094117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b0risz · http://zahar.blog.hu 2009.04.29. 21:31:11

hát, barátom, itt, magyarban a bankok 2-4 százalékot is levesznek a bankkártyás tranzakciókért az üzletektől, ezért nemigen lehet őket hibáztatni, hogy nem nagyon törik magukat a kártyás fizető ügyfelekért.

kapasz 2009.04.29. 21:34:25

Hát, nekem a Hesburgerban mindig kérnem kellett a blokkot és nem értették, hogy miért kell. Maguktól sosem adták, külön gyűjtötték a kassza mellett.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2009.04.29. 21:38:27

A bankkartyas fizetes pont ezert jo: minden egyes vasarlasnak elektronikus nyoma marad, igy nem lehet a szamlakkal trukkozni.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.04.29. 22:07:48

Hát nemtom...Finnországban vagy huszéve voltam nemigazán emlékszem adtak-e számlát , állandóan részeg voltam.

De Europát azt járom rendesen , azért nem jellemző , hogy Párizsban a mexikoi taxis számlát adna hogy a CDG-ről bevisz a városba 80 EU-ért.

gabor2 2009.04.29. 22:08:54

Amikor helsinkibol porvoo-ba akartam menni busszal kisse agodtam, mert nem volt kp-n. A recepcios leany a szallasomon megnyugtatott, hogy semmi gond hiszen tudom hasznalni a kartyamat. Kicsit hitetlenkedve adtam oda a buszsofornek a muanyag kartyamat, de O csak nyugodtan elohuzott egy kartya leolvasot (ami nem kert pin kodot, mert ezek a halzsiros atyafiak becsuletesek) es mar meg is kaptam a jegyemet. Oh magyarorszag hany szaz evnek kell eltelnie ehhez az egyszeru mozdulatsorhoz. Talan majd az unokam unokaja egyszer...
Azt hiszem a legutolso sp nagyon jol mutatta be a dolgokat... ;)

zeneigéniusz 2009.04.29. 22:31:47

Bármilyen furcsa, de számomra a bankkártyás fizetés nem éppen barátságos dolog... Ha tudnátok, hogy a bank mennyi mindenre fel tudja használni azt, hogy látja, hogy kinek mennyi pénze van, mennyit és hol költ. Már bocs, de szerintem ehhez senkinek semmi köze. Már az, hogy nem lehet magánembernek titkos számlája se éppen etikus. Miért ne lehetne? Én nem vagyok se gengszter, se pénzmosó... csak nem szeretném otthon tartani a pénzemet, de azt se akarom, hogy bárki is tudja, hogy mennyim van (nem sok, de az elv!)
Én nem bízok a bankokban - hogy én náluk csak egy digitális szám vagyok, az egyenlegemet pár gombnyomással módosíthatják a nulla felé.

Szerintem ez borzasztó felelőtlenség! Már így is túl sok hatalom van a bankok kezében!

Meszaros 2009.04.29. 22:39:03

@zahar:
Az ilyen hozzászólások miatt marad ostoba tulokarcú a lakosság, amiket te teszel: "magyarban a bankok 2-4 százalékot is levesznek a bankkártyás tranzakciókért".
A bankkártyás fizetés ingyenes!!!
Pont azért, mert készpénzt kímélsz a bank számára. Kártyával pénzt felvenni ótomatábó, na az kerül pénzbe. Ostoba fas. Inkább kussolj, mert a félműveltek országa maradunk.

Meszaros 2009.04.29. 22:40:48

@zeneigéniusz:
Varrd a pénzed párnádba, eriggy vissza a kőkorba - helló ez nem a harmadik világ.

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2009.04.29. 22:48:41

@Meszaros: a bankkártyás fizetés neked ingyenes, aki fizetsz. De nem a kereskedőnek. Ha már így leoltassz valakit, nem baj, ha megtudod, hátha legközelebb nem fogod.
Ahogy pl. az étkezési utalványt sem 1-1-ben váltják az elfogadó helyeknek.

Más: a McDonaldsban pedig használhatsz bankkártyát, csak nem fizetsz, hanem kápét veszel fel vele, nem feltétlenül teszi olcsóvá. Olyan, mint postán kártyával befizetni csekkett, az is csak azoknak, akik így mulatnak (vagy Erstések...)

janikahhh (törölt) 2009.04.29. 22:54:24

És ne is beszéljünk akkor az autópája díjról... Plusz 170 Ft-ot fizet az, aki mobilon veszi. Különdíj azért, mert nem kell kinyomtatni, nem kell hozzá eladóhely, rezsi stb. Kényelmi felárnak hívják, igazi ösztönző... Örülök, hogy itt élhetek.

kate7 2009.04.29. 22:55:47

@Meszaros
Te kevered a dolgokat. A bankkártyával való fizetés ingyenes a használónak, de az elfogadó üzlet fizet vmilyen formában a banknak a rendszer használatáért. Kisebb bevételű üzletek fix összeget míg a nagyobbak a forgalom x%-át.

A rossz szövegértés durvasággal párosítva. A te szavaiddal élve ezért maradunk a félműveltek országa.

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2009.04.29. 23:15:17

@zahar: többször előfordult már, hogy azért vásároltam másik boltban mert az egyikben nem volt kártyaleolvasójuk. Lehet, hogy spóroltak 2%-ot a bank felé, viszont rajtam buktak 98-at :) (legalábbis azokon a cuccokon amiket vettem volna). A 21 században szerintem minden kereskedőnek biztosítania kellene a kártyával való fizetés lehetőségét... Tapasztalataim szerint egyébként kétfajta kereskedő nem vezeti be: 1) aki a kp-s vásárlás után sem ad blokkot, tehát szépen behúzza az áfát, "eltűnteti" a forgalmat stb. 2) akinek erős monopolhelyzete van egy adott piacon és emellett nem elég nagy ahhoz, hogy kézzelfogható előnye származzon belőle. A második közgazdaságilag elfogadható (de ettől nem szimpatikus) az első semmilyen szempontból nem. Még egy megjegyzés a végére: mindig kettőn áll a vásár - ha nagy lenne a nyomás a vásárlók részéről a kártyahasználatra és a számla adására akkor a kereskedők hamar megtalálnák a módját mind a kettőnek!

monticello (törölt) 2009.04.29. 23:45:45

Télleg a f@sz bakok tehetnek róla, hogy nem terjed el jobban a kártyás fizetés. Túl kapzsik, és itt káeuropában azt csinálnak amit akarnak.
Jellemző, hogy a jutalékot a forgalomhoz és az összeghez "igazítják". Pl. gumisnál azért nem fizethettem kártyával, mert 4 tehergumit vettem 250e-ért, és a tulaj szerint több lett volna a költsége, mint a haszon a gumin. Hiszek neki, mert kisebb összegeknél pl. szgk. gumiszerelés mindig engednek ott kártyával fizetni, és mi érdeke lenne, hogy pár forint többlethaszonért megfuttason egy törzsvevőt készpénzt hozni, neki kínosabb volt mint nekem. Szóval a szemét bank a nagy összegre extra sarcot nyom.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.04.29. 23:57:00

@menáger: Meg vannak még jópáran...

Például azok, akik eleve nagyon kicsi, fix haszonkulccsal tudnak csak dolgozni (vannak ilyenek), vagy ahol kicsi a napi a forgalom.
nem mindenki teheti meg, hogy fizessen a terminálért, minden tranzakcióért, csak azért, hogy ezt helyetted tehesse meg.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.04.30. 00:00:09

Számlát általában adnának szívesen a népek (már az általm ismertek), de nem szeretik, ha emiatt a sorban mögötted álló kezd el pampogni, mert utálja kivárni, és azt se nagyon csípik, amikor az apeh azért bassza meg őket, mert nem létezik az a cég, amelyikre a számla ki lett állítva, vagy rossz a címe, egyéb adata.

Ecsedy Áron 2009.04.30. 00:00:18

Mi egy táncstúdiót üzemeltetünk, vagyis olyan területen, ahol a nyugtaadás hírből sem ismert (már az is szám, ha cég van a szolgáltató mögött, nem magánszemély), és elfogadunk kártyát, utalványokat, üdülési csekket, sőt most már lesz online fizetés is... A lényeg, hogy sokan - egyre többen - használják a lehetőséget, ami persze kiadás, de egyre kevesebb a reklamáció az árak miatt is. Annak ellenére, hogy a legális működés ezen a munkaerő-intenzív területen (a szolgáltatás elsősorban az oktatást jelenti, másodsorban az infrastruktúrát és a kiegészítő szolgáltatásokat) cirka 2x annyiba kerül, mint feketén. Nyögvenyelősen, de kihozzuk nullára a dolgot. Adóstul, engedélyestül, alkalmazottastul, bejelentésestül. Persze jó lenne keresni is rajta, de ehhez mit kéne tenni? Levadászni a 99% konkurrenciát, aki adót csal ezerrel??? Akkor lenne csak köpködés és anyázás...ezt senki sem vállalja be. Mi pozitív kampánnyal próbálkozunk: kedvezményt adunk a rendezvényeinkre, aki más tánciskolából aktuális nyugtát hoz és tervezünk hasonló akciókat, mert ez már kiborította a bilit több helyen, hogy NEM TUDNAK adni. Persze ettől még nem változott semmi, de legalább terjed, hogy vannak akik hozzájárulnak a válsághoz, vannak akik hozzájárulnak a költségvetéshez...

Bakkerovics Bakker 2009.04.30. 00:00:20

menáger 2009.04.29. 23:15:17
rosszul látod a helyzetet.
mi azért nem fogunk bankkártyaterminált telepíteni, mert a tranzakció költsége a tranzakció összegének 3-4%-a.
ha egy árun van tíz százalékos árrés, akkor ez azt jelenti, hogy az árrésem harminc-negyven százalékát lenyúlja a bank.
és akkor dolgozhattam azért, hogy ne unatkozzak.
na akkor inkább ne nálam vásároljon a kedves kuncsaft.

halihalo 2009.04.30. 00:06:34

Akkor most kezdjük el közösen sajnálni a kereskedőket...
Esetleg ingyen ebéddel is támogathatnánk őket...

balage28 2009.04.30. 00:14:17

@S.N.E./AlkalmiYeti: itt az igazsag... a mi boltjainkban sem nagyon van kartyaterminal: 8-10% árrés, 2% körüli jutalék.

Nem biztos, hogy a kereskedőt kell emiatt szidni, hanem a bankot (ill. a káryatársaság a drága, a pénz jelentős része a visa, mastercard pénze !!)

balage28 2009.04.30. 00:15:39

Ja, és nem azért nem akarunk kártyázni, mert zavarna, hogy látják a forgalmat - így is mindenki számlát kap/kér (szakmai adottság)

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.04.30. 00:32:55

@halihalo: Kezdj el inkább gondolkodni egy kicsit.

Szerinted pusztán azért, mert valaki kereskedő, pont téged akar lenyúlni, megkárosítani, kibaszni veled?

Akadhat ilyen is. ha beazonosít valami csoda folytán a megjegyzésed alapján, akkor még meg is értem, és nem kárhoztatom érte.

Páran már elmesélték itt, utána olvasgathatsz máshol is, hogy megy ez mifelénk.

de nem érdekel téged, írsz valami átgondolatlan állatságot, és elégedetten nyugovóra térsz, annak biztos tudatában, hogy most te, és csak te megmondtad a frankót, innentől magukba szállnak azok a kereskedők is, akik eddig még nem tették, és csak emiatt szaladnak a bankhoz terminálért, csak azért, hogy ugyan ne kereshessenek egy vasat se, de legalább konkrétan helyetted fizethessenek a banknak, csak azért, mert te akarsz egy doboz gyufát, hamburgert, akármit venni.

Nagy böszme teszkóban, hasonlókban megteheted. ott se azért, mert olyan kis rendes az multi, hogy helyetted fizet, hanem azért, mert simán áthárítja a költségeket a beszállítójának, azt is baszik kifizetni, csak az összeg egy részét, nagy kegyesen,90-120 nap múlva. Például annak a cégnek, amelyiknál te is dolgozol. Még. Amíg csődbe nem megy.

zeneigéniusz 2009.04.30. 00:40:46

Egyetértek az előttem szólóval és nem értem, hogy a kényelmen kívül mi indokolja a bankkártyás fizetést.
Mégis miért kell fenntartani bankkártyakiadó cégeket? Miért nem közvetlenül a bankok vagy esetleg az állam bocsát ki ilyen kártyákat? (Az állam érdeke egyébként is elsősorban a kártyahasználat - hiszen így tudja a legjobban ellenőrizni az embereket és csökkenteni a feketegazdaságot.)

monticello (törölt) 2009.04.30. 00:41:14

:)
Nem teljesen értem ezt a százalékos jutalékot. Pontosabban a jószándékot hiányolom a bank részéről. Sokszor a drágább árun csak kevesebbet lehet keresni arányosan.
Még a kockázatra sem hivatkozhat(ná)nak, hiszen ha kiderül hogy a kártya hamis vagy lopott, vagy nincs rajta lóvé, akkor sem a bank szív hanem az eladó.

PMirko 2009.04.30. 00:52:49

@Meszaros: Szerintem senkinek nem kell kussolnia a véleményével. Másrészt meg a vitában azért próbáljunk meg ne személyeskedni, különösen, hogy nem is ismerjük egymást.

@kapasz: Én a Hessburgerben is mindig kaptam cechet. Néha a menzán nem adják egyből, hanem csak teszik a hátuk mögé, mert iszonyú nagy a tempó.

És még egy kiegészítés: Azért az is szembeötlő, hogy a kártyás fizetés nem tart hosszabb ideig itt, mint a készpénzes fizetés. Egy-két pillanat alatt már meg is van. Aki ért ezekhez a masinákhoz mondja már el, hogy otthon miért olyan sok idő, míg sikerül a tranzakció?! A boltokban nem egyszer kap rosszindulatú megjegyzést az a vásárló, aki kártyával fizet, csupán azért, mert mindenki tudja, hogy ez kétszer annyi időbe telik, mintha előhúzná a pénztárcájából a megfelelő címletet.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2009.04.30. 02:08:07

Én a vásárlásaim kb 95%-át bankkártyával fizetem, egyszerüen ott nem akarok vásrolni, ahol nem lehet kártyával fizetni. A számlát sem tudják így elsikkasztani a kereskedők. Sírnak hogy 10% árréssel dolgoznak, igen a legrosszabb terméken de nagy átlagban inkább a 100%-os haszonkulcsot vagy nagyobbat alkalmazzák. Miért kerül pld egy zokni 400-500 Ft-ba amikor a gyártótól azt 10 Ft-ért veszik meg?

nyu 2009.04.30. 02:57:40

Azert azt se felejtsuk el, hogy a 2-3% (egyes hitelkartyaknal 4%!!!) jutalekon felul az OTP par eve meg havi 30k-t gombolt le a kartyaolvaso terminal berleteert (K&H tarifajat nem ismerem), raadasul ISDN vonal kell alaja, aminek 5k a havi alapdija a T-nel.

Szoval eves szinten minimum 420k-ba faj az, hogy ott van a boltban a terminal, plusz a generalt telefonszamla, ezen felul huznak meg le atlag 3% sapot a bankok.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.04.30. 03:11:19

@kgl: "Miért kerül pld egy zokni 400-500 Ft-ba amikor a gyártótól azt 10 Ft-ért veszik meg?"

Több oka is van azon kívül, hogy téged le akarnak húzni a brutális árrésükkel.

Egyrészt nem tíz forintba kerül a gyártónál. Másrészt nem a gyártótól, hanem jó esetben a nagykereskedőtől, vagy valami további - al- nagykertől veszik meg, ahogy bűvül a lánc, egyre többért.

Vehetnék a gyártól közvetlenül, de akkor olyan tételt kéne venniük, ami soha nem fogy el, ezzel szemben gyakorlatilag semmivel se kapnák olcsóbban, mint a nagykerüktől.

Továbbá sem nekik, sem a nagykereknek nincs igazán pénzük arra, hogy megvegyék azt a szerencsétlen zoknit. Emiatt valamilyen hitelt kell felvenniük, amiből kifizethetik, illetve kénytelenek sakkozni a fizetési határidőkkel.

A nagyker megkapja (mondjuk) harminc napos fizetésre, továbbadja nyolcnapossal, a kereskedőnél fizeted kp-ban.

Rajtad kívül mindegyiken ott ketyeg a bank ilyen-olyan hitele, azokat az ostobaságokat, mint rezsik, adók, és társaik nem is számolva.

Na, mindegy, megkapja a kereskedő a zoknit, ami már a gyárban se volt tíz forint, de legalább pár színben, méretben illik tartania. Raktáron, úgyahogy kifizetve, szurkolva azon, hogy beesik valaki, akinek megtetszik, és még stimmel is a lábára. Azaz a nemtízforintos zokniból mindjárt tart vagy tizet.

Elad annyit, amennyit a felvásárolt készletéből, a többit meg vagy elhasználja ő maga, vagy megpróbálja visszapasszolni a nagykerének, vagy elküldi afrikába segyélként. Még nézegetheti is.

Az elhasználás, és a nézegetés egész rentábilis, míg a visszaküldés gyakorlatilag csak a multiknak megy (tesco, Auchan, stb.). Azok eleve 90-120 napra fizetnek, kikötve azt, hogy akkor, és úgy akciózzák, ahogy akarják, amit a nagykereskedőjük fizet.

A kis sarki boltos meg nézegetheti a zoknit, meg a felháborodva távozó vevőjét, aki egyrészt utálja őt, mert nem fizethet kártyával, ami ugyan a boltosnak további pénzébe kerül, az rabló, tehát férjen bele, másrészt drágábban kénytelen adni a multinál, mert se adókedvezményeket az államtól, se fizetési könnyítéséket a beszállítájától nem kap.

De egy csomó melója viszont van vele, amivel cirka azt éri el, hogy utálod, és ezt még sértődött pofával közlöd is vele.

Azon viszont te vagy megsértődve, és durcásan értetlenkedsz, hogy ugyan már miért van bezárva az a rengeteg kis bolt hazafele menet jobbra-balra?

Baromira felháborít, hogy az a boltos nincs nyitva hétvégén, és nem ad minden színből felpróbálható tesztzoknit a poros, koszos, büdös lábadra.

De leginkább az háborít fel, hogy nem fizethetsz nála bankkártyával, amikor az olyan trendi, és persze neki bőven belefér.

Mindez annyira megviseli a lelkedet, hogy elégedett pofával kimész a józsefvárosi piacra, ahol némi (igen minimális) alkudozás után veszed meg az ott tébláboló afro-magyar uraktól a majdnem pont ugyanolyan, de sokkal olcsóbb zoknit.

Készpénzért. Számla nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.04.30. 04:10:16

hat itt mindenhol fizetek kartyaval, nem tudom 10 ev alatt kellett-e ATM-et hasznalnom negyszer, ami szinten ingyenes ha a sajat bankome
azt en nem tudom az uzlet es a bank kozott mizajlik, nekem ingyen van es haromszor gyorsabb mintha kp-vel fizetnek

pappito · http://pappito.com 2009.04.30. 05:56:00

Itt a készpénzhasználat nem nagyon jellemző, kocsmában, tömegközlekedésen, taxiban, mindenki kártyával fizet.

Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a készpénzkártyák javarésze nincs megszemélyesítve, és bizony se nem visa se MC logo nincs rajta, csak itt újzélandon és ausztráliában működnek, a rendszer neve EFTPOS.

Ha nyitsz egy számlát a bankban, kapsz egy ilyet azonnal. A fizetésnek nincs alsó határa és a kártyabirtokos felé egyéb költsége, akkor sem, ha ATM-ből vesz fel kp-t. A fizetés a kártya lehúzásával és a pinkódod megadásával történik, kb.2-3 másodperc.

A komplett életvitelünkhoz szükségtelen a kp, kivéve, ha a nejem cége az irodában eladja a mintákat a dolgozóknak, azt kp-vel lehet csak fizetni, és nekem ha jön a tisztitóból a kifutófiú a céghez, nála nincs eftpos terminál. Ha nem vennénk a nej cégétől mintákat és én eljárnék a tisztitóba, akkor ennyi kp se kéne.

És igen, leszarom a bankok és a boltok mit csinálnak egymással, ha 20 centet is tudok kártyával fizetni és nem kell törődnöm azzal, hogy legyen nálam érme vagy valami banjegy, nem veszik el, nem ázik át, nem felejtem az ingzsebemben.

Egyszóval nem törvényszerű, hogy csak lehúzósra lehet megcsinálni a kártyás fizetést.

Amúgy sajnos a visa/mc tényleg levesz minden tranzakcióból, ebből élnek és ebből garantálják, hogy az ő logójukkal ellátott kártyát elfogadják mindenhol a világon. Szerinted mibe kerülne, ha a Pécel és Vidéke Takarékszövetkezet által kibocsájtott kártyát kéne elfogadtatni a világ kártyaelfogadó helyein?

Blokk/számla adása itt is alap, rádszólnak, hogy vidd a francba, tied.

Igaz, hogy Finnország és Új-zéland körülbelül ugyanott helyezkedik el a korrupciós listán.

Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2009.04.30. 08:05:37

@nyu: Nem kell ISDN alá, sima telefonvonal elég.

Azért lassú. Tény, hogy az ISDN-es gyorsabb.

balage28 2009.04.30. 08:10:49

@kgl: Lehet, hogy sokkal jobb lenne, ha becsipeznének, mint a kutyákat, minden boltban, buszon, villamoson, metron lenne leolvasó, és akkor mindig lehetne tudni, hogy hol jársz - és akkor Te sem tudsz sikkasztani (mondjuk munkaidőt...)

Egyébként meg ha az a parád, hogy a vállalkozó, boltos lop csal hazudik, akkor egyszerűen kérj egy áfás számlát, vagy nyugtát. Ennyi. Nem kell túlcifrázni.

A kényelmedet egyébként meg úgyis Te fizeted a magasabb árakban.

hobe 2009.04.30. 08:16:18

De kell Uj-Zelandon is keszpenz! A kola es csipsz automata a cegunknel nem fogadja el a kartyat! :-)

csirkepogo 2009.04.30. 08:18:23

Hála az oly sokat szidott index-címlapnak!
Én is szociológiát tanulok, és én is finnbe megyek erasmussal szeptembertől, asszem rendszeres olvasó leszek:D

Rob67 2009.04.30. 08:33:58

@Meszaros:
Azért elég baj, hog nem tudsz olvasni...
A megjegyzés nem a vevőkről szólt:
...nemigen lehet őket hibáztatni, hogy nem nagyon törik magukat a kártyás fizető ügyfelekért...
Ezek szerint az üzletekről, akiknek a kéártyahasználat igenis pénzbe kerül.
Leher hogy Neked nem, de a nekik igen.
Ez tény, a bank minden esetben felszámít néluk tranzakciós költséget.
Mielőtt ennyire leugatod a hozzászólást, azért olvasd el azt rendesen.

Peter NYC 2009.04.30. 08:50:42

Szamlat itt is veled kuldik. Nehol ki is van irva: "Ha elfelejtunk szamlat adni, kapsz $20 gift card-ot vagy store credit-et/5 2literes kolat/$10 phone card"-ot stb, stb, stb.
Kis elemiszerboltokban neha latom kiirva: "Card min $5/10/15" helytol fuggoen (mivel a bank oket itt is megsarcolja).
NYC Taxi-ban kartyaval siman lehet fizetni. Jobban mondva, te huzod le (vagy erinted) a sajat kartyadat a kis leolvasohoz ami elotted van.
Ja, szamla azonnal jon amikor a tranzakciod jova van hagyva...

petteri57 2009.04.30. 08:53:02

A finn bankkultúrához hozzátartozik persze az is, hogy amikor sok évvel ezelőtt bevezették, hogy mindenki csak számlára kaphatja a fizetését, nyugdíját stb., a szakszervezetek nyomására elérték, hogy a készpénzfelvétel ingyenes legyen az ATM-ekből. Továbbá ingyenes minden olyan tranzakció, amit az ügyfél akár otthoni számítógépéről, akár a bankokban elhelyezett automatákból indít. Csak akkor kell fizetni tranzakciós díjat, ha a banktisztviselő segítségét veszed igénybe. Cserébe a látra szóló betétek kamata ott is nagyon alacsony, ebből térül meg a bank számára az olcsó számlahasználat.

b0risz · http://zahar.blog.hu 2009.04.30. 16:24:12

@Meszaros: ahamm.
akkor olvasd el légyszíves mit írtam, mielőtt infarktust kapsz.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2009.04.30. 16:43:06

@balage28: Engem egyáltalán nem érdekel, hogy kik hogyan figyelik a bankkártyám alapján, hogy merre járok meg mennyit költök. Nekem nincs ilyen irányú takargatnivalóm, sőt üldözési mániám sincs mint itt 1-eseknek. A bankot köti a titoktartás, ami az ott dolgozókra is érvényes, egymás között sem beszélhetik meg az ügyfél tranzakcióit, nemhogy másnak kiadnák. Csak az parázik ilyentől, aki nem tissztességes, fekete ügyleteket bonyolít, nem akar adót fizetni, kurvákat futtat, esetleg bűnöző stb. Lehet, hogy neked nagyon sok félnivalód van, de azon neked kell elgondolkodnod, hogy megéri-e.

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2009.05.02. 12:15:08

@S.N.E./AlkalmiYeti: Hát nem is fog nálad vásárolni :) Nyílván olyan sokan vásárolnak nálad készpénzzel, hogy nincs motivációd betenni egy terminált. Mint írtam, közgazdaságilag ez lehet racionális lépés, nincs ezzel túl nagy probléma. A gond azokkal van akik azért nem vezetik be a terminált mert a kártyás vásárlásoknak nyoma van, nem lehet az adott vásárlás bevételét eltűntetni a második (illegális) kasszába. Egyéni álláspontom szerint összeségében mindenki nyerne rajta ha jobban elterjedne a bankkártyás fizetés.
süti beállítások módosítása