A cím akár egy Star Trek képregénynek is lehetne a címe, azonban meglepő módon a Media Policy and Economy című órámhoz kapcsolódik. A történet főszereplői Picard kapitány, egy intergalaktikus konfliktus és a hozzákapcsolódó gyenge fedősztori, no meg Mr. Nordenstreng, aki rácsodálkozik fejlett világunk különleges vívmányaira. A végén pedig még egy kevés Szomszédok is lesz. Ha érdekel, akkor mindenképp olvass tovább!

Arról van ugyanis szó, hogy ezen a héten egy egyhetes kurzusra járok, amely a médiapolitikába (nem a legjobb fordítás, de maradjon így) és a média gazdaságtanba nyújt valamiféle bevezetést. Az óra szervezője Mr. Nordenstreng, aki egyébként a Tamperei Egyetem Újságírás és Tömegkommunikáció Tanszékének professzora, sokáig vezetője is volt és egyben ő az egyik legmegbecsültebb és elimsertebb tanár az említett oktatási egységben. Az első két órát ő tartotta, amely a média policy elméletét taglalta. Ebbe nem is folyok bele, majd talán egy másik bejegyzés keretében. Aztán szerdán egy bizonyos Robert Picard tartott volna órát, aki nem tudott eljönni, mert állítólag Svédországban ragadt. Elveszett ugyanis az útlevele, és amerikai állampolgár lévén személyivel nem tud repkedni az EU-n belül. Na most éles szemmel egyből rájöttünk, hogy ez nem igaz. Valójában R. Picard maga Jean-Luc Picard, aki Csillagflotta Enterprise-D űrhajójának kapitánya. A valós ok pedig nem más, minthogy az Alfa-kvadráns szélén egy intergalaktikus konfliktus alakult ki, nevezeten a Borg megtámadta békés világunkat. Így Picard ott harcol vállvetve a Klingonokkal a kvadráns civilizációjának megmentéséért. Viszont kaptunk egy ígéretet, hogy csütörtök reggel Skype-on Picard megtartja az órát valamilyen formában.

Picard-ok: Jean-Luc és Robert

Csütörtök reggel tehát álmosan, de nagy reményekkel pattantam biciklire. A szívem szinte a torkomban dobogott, régi álmom látszott beteljesülni, majdnem élőben látom Picard-t. Azonban a teremben nem várt problémák léptek fel. Mr. Nordenstreng a tanszék informatikusának a segítségével próbálta felvenni kapcsolatot a Svédországban rekedt amerikai professzorral, amely nem sikerült mintegy húsz percen keresztül. Ezalatt finn tanárunk lelkesen és őszinte csodálattal mesélt a Skype-ról. Elmondta nekünk, hogy ez valami egészen különleges dolog, mert felhívhatunk bárkit a világ bármely részén. Ha tudjuk az azonosítót, akár a legnagyobb tudósokkal is beszélgethetünk a "beautiful Skype-on" keresztül. A kapcsolat azért nem jött létre, mert Picard-nak nem sikerült bejelentkeznie. Ezalatt persze a szegény informatikus azt tette, amit ilyen helyzetben informatikus tehet. Folyamatosan tárcsázta az offline lévő Picard-t, aki csodák-csodájára nem volt elérhető. Közben prof. Nordenstreng gondterhelten vakargatta fejét, felhívta Picard-t (véleményünk szerint valójában csak reggelizet még), hogy ugyan mi történik, illetve nagyon aranyosan megkérte, hogy esetleg hívjon vissza mobilon, ha sikerült a Skype-ra bejelentkezni, hogy mi is tudjuk. A percek teltek, Nordenstreng pedig az a figura, aki boldogan kitölti beszéddel a vis major keletkezett űrt. Ezalatt megtudtuk, hogy a legtöbb terem alkalmas videóhívásokra is, de a miénk eddig erre alkalmatlan volt. (Értsd: Nem volt telepítve a Skype.) Viszont az informatikus, ahogy a tanár úr mondta, csodát művelt, mert most reggel megoldotta a problémát. (Értsd: Telepítette a Skype-ot.) Majd az egyik lány megjegyezte, hogy amíg szürke Picard azonosítója, addig valószínűleg offline van. Ezen Nordernstreng elcsodálkozott, majd megjegyezte, hogy akkor a lány biztosan szakértő, és ha az informatikus elmegy, akkor legyen szíves segíteni a hívás lebonyolításában.

Végül nagy nehezen Picard csatlakozott (befejezte a reggelit), és elkezdődött az előadás. Persze Nordenstreng tanár úr még neki is elújságolta, hogy ez a Skype micsoda nagyszerű találmány. Picard beszélt nekünk a médiagazdaság különböző szereplőiről és szintjeiről, de ezeket csak szőrmentén érintette, majd egy egésze aktuális témával folytatta: Az amerikai rádiózás kialakulásával. De legalább az előadás közben sokat mosolygott.

Végre megértettem, hogy Nordenstreng tanár úr miért tartotta annyira fontosnak a nyomtatott sajtót a korábbi órákon és miért hangsúlyozta, hogy régebben Tamperében négy napilap is volt, ma meg csak egy és ez nagyon érdekes, mert felveti azt a kérdést, hogy kiegyensúlyozott maradhat-e a média. Közben nem veszi észre, hogy a média lassan átlép nyomtatott sajtón, amely persze megszűnni teljesen talán nem fog, de súlyából folyamatosan veszít. Azért megdöbbentő ez némileg, mert elismert, komoly tudósról van szó, aki egyetemen oktatja a médiát, a médiasturktúrákat, újságírást, holott azt, amit tanít talán is nem ismeri igazán. Gyorsan meg kell jegyeznem, hogy Nordenstreng tanár úr nagyon érdekes és inspiráló előadást tartott hétfőn és kedden. Életműve tiszteletreméltó és az is figyelemet érdemel, hogy majdnem hetvenévesen mennyire nyitott az új dolgok felé. Csak az a terület, amelynek szakértője, túl gyorsan és egészen más irányban változik, mint ahogy ő követni tudná. Azért sem lehetek szemrehányó a tanár úrral, mert olyan lehet ez a világ neki, mintha Picard kilépne a Star Trekből és a kezembe nyomna egy fluxus kondenzátort. Én is csak pislognék, mint cigánygyerek a gárdaavatáson.

Végül álljon itt egy rövid részlet Kutya úr és az internet nagy találkozásáról, hogy könnyebb legyen elképzelni a reggeli jelenetsort:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociofinn.blog.hu/api/trackback/id/tr1001083150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidra84 2009.04.24. 12:29:11

Üdv
mi is megtettük az ELSŐ lépést a skypon való óratartás felé: wifi már van, és néha a tanárok is elfelejtenek bejönni :-)

PMirko 2009.04.29. 18:46:09

@vidra84: Lassan felzárkózunk a nyugathoz. Remélem még a sör árát is felemelik duplájára és akkor minden jót átvettünk.

Alf (törölt) 2009.04.30. 15:28:16

Nem tudom, tudod-e, hogy a Skype Észt fejlesztés, bár már eladták, de itt van Tallinnban a központja, az észtek észt NOKIÁnak nevezik.

Ahogy az észtek is büszkék és irigyek a NOKIÁra, a finnek is talán a Skype-ra.
süti beállítások módosítása