PMirko 2009.01.19. 09:54

Napkutyákat láttam

Ajjajaj. Nagyon elmaradtam. Rengeteg írni valóm lenne, azonban talán pont emiatt nem írtam. Azonban most igyekszem gyorsan bepótolni, hiszen mondanivalóm van egy szénásszekérnyivel. Elsőként szombati kirándulásról írok néhány szót, ahol egészen gyönyörű természeti jelenséget volt szerecsém megcsodálni. Ha érdekel, hogy mi is volt az, akkor kattints a továbbra!

Arról van szó, hogy ellátogattam harmad magammal (két magyar és egy litván erasmusos társaságában) Tampere Rózsadombjára, Pyynikkibe, ahol nem is a szép faházakat csodáltuk meg, hanem a Pyhäjärvi tó horizontján lebukó Napot (Napokat). Azért Napokat, mert olyan volt az égbolt, mintha a Nap két oldalán még másik két kisebb Nap is lebukna. Ezt nevezik halojelenségnek (angolul tudók itt bővebben olvashatnak róla, angolul nem tudóknak pedig szép képek javíthatják a közérzetét). Először csak azt láttuk, mintha egy szivárvány lenne a Nap mellett, aztán később a naplementekor tűnt úgy, mintha még két kis Nap lenne az égbolton. Valójában ezeket melléknapnak nevezik és a mi esetünkben a rettentő hidegnek (-15 fok) köszönhetjük a léttrejöttét. A levegőben megfagyó párán törtek meg a Nap sugarai és így jöttek létre a szép melléknapok. Érdekes módon ezt a jelenséget angolul sundognak nevezik, amit napkutyának lehetne fordítani. Valószínűleg azért kapták ezt a nevet, mert olyan, mintha a Nap két kutyáját is magával hozta volna.

A képen jól kivehető a jobb oldali melléknap és ha az ember élesszemű azt is láthatja, hogy a Nap a melléknapok mértani középpontjában van. Továbbá, ha meghosszabbítanánk a melléknapokat, akkor pontosan egy körívet lehetne húzni a Nap köré.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociofinn.blog.hu/api/trackback/id/tr15886792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.01.29. 19:49:55

Hei

Tök jó, hogy neked ilyen természeti élményeid vannak. én itt csak az embereket és multikultit érzékelem.
süti beállítások módosítása